Start Boekenweek

Gepubliceerd op: 7 maart 2023 13:50

De Boekenweek is hét leesfeest van ons allemaal. Met het thema van dit jaar, 'Ik ben alles', vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit.

In de Bibliotheek

Tijdens de Boekenweek organiseert de Bibliotheek samen met boekhandel Venstra het Literair Café 102. Op 15 maart is schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari onze gast. Hij is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. Op 18 maart is niemand minder dan Alex Boogers onze gast in het Literair Café 102. Theo Hakkert gaat met hem het gesprek aan over zijn laatste meesterwerk Wij zijn van diamant.

Alles over de Boekenweek en kaartjes 102

Ik ben alles

Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn.

Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.